Selecteer een pagina

Het hoge woord is er uit. Ik kan tesamen met mijn collega’s met pensioen. Het probleem van het vaststellen van hypothyreoïdie, een trage schildklier, is opgelost. Een einde aan alle dure TSH, vT4, vT3, rT3, anti-TPO en anti-TG testen. Gewoon een thermometer in je achterste (correct Nederlands volgens ‘van Dale’), en je weet tien minuten later of je een trage schildklier hebt. Tenminste, dat lees ik op internet. En twitter. Daar staat het geschreven. En als het op internet staat, klopt het. Zeggen ze.

barnes2 barnes03

 

 

 

 

 

 

Ben ik boos? Welnee. Het is goed dat het nu mogelijk is om zelf in de privacy van je eigen slaapkamer een trage schildklier vast te stellen. Natuurlijk heb ik direct verder gegoogeld, en met die zelfde thermometer kun je ook vaststellen of je substitutie goed is, en de dosering thyrax netjes is. Is je ochtendtemperatuur normaal, dan gebruik je een goede dosering schildklierhormoon. En als de thermometer van het zweet al heel snel weer je achterste uit glijdt, dan gebruik je waarschijnlijk te veel schildklier hormoon. Denk eens aan de kostenbesparing voor de gezondheidszorg! TSH en vrijT4 tesamen laten bepalen kost al snel 20 Euro, bij 500.000 gebruikers van schildklierhormoon, die twee keer per jaar gecontroleerd worden, besparen we al gauw 20 miljoen Euro op jaarbasis.

Een andere ontdekking die maakt dat ik mij met pensioen mag terugtrekken in een zonnig en warm land is pietersiet. Dat is een mineraal, dat de hypofyse stimuleert, en zorgt voor stimulatie van hormonen die o.a. de stofwisseling, de groei en de seks reguleren. Het staat op Facebook, dus het moet kloppen. Al die mensen met hypofyse problemen die ik op mijn spreekuur zie: een pietersiet kristal om je nek binden, en je endocrinoloog kun je vaarwel zeggen. Heerlijk. Hij luisterde toch al nooit naar wat je te zeggen had …………

pietersiet

Bij mij in de familie komt hypothyreoïdie voor. En B12 gebrek. Als ik mijn pensioen ga uitzitten, weet ik het zeker, ik heb mijn oud-collega’s nooit nodig. Zodra ik ga verhuizen, neem ik wel een paar extra thermometers mee. Ieder half jaar even mijn schildklier ‘tempen’. Zou je trouwens pietersiet kristallen jaarlijks moeten verversen, of gaan ze een leven lang mee? Als u het weet, mail me dan op bruce@hormonehorrors.com.
Dit stukje van de hand van BHR Wolffenbuttel verscheen in druk in het Magazine Endocrinologie, 2015, nr.3